Wypróbuj przepis na świątecznego karpia i wyjątkową sałatkę “ziemniaczaną”.
(Nie)tradycyjna sałatka “ziemniaczana”
Do podstawy sałatki będziesz potrzebować
- ¼ średniej wielkości selera,
- ¼ rzodkwi,
- ¼ marchwi,
- ½ opakowania kwaśnej śmietany,
- 2 jajka na twardo,
- łyżeczkę musztardy bez cukru,
- sól, pieprz.
Na majonez domowy będziesz potrzebować
- 1 żółtko,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- ¼ łyżeczki musztardy bez cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- ¾ szklanki oliwy z oliwek lub oleju z awokado.
Sposób przygotowania
Warzywa korzeniowe obierz i ugotuj do miękkości. W tym czasie przygotuj domowy majonez. Do wyższego naczynia włóż żółtko, sok z cytryny, ocet, musztardę i sól. Mikserem ręcznym ubijaj wszystko do uzyskania jednolitej żółtej masy. Do niej, powoli dodawaj po łyżeczce ¼ oleju lub oliwy i ponownie wymieszaj. Cały czas miksując dodawaj resztę oliwy lub oleju aż do uzyskania gęstego majonezu. Pozostaw w lodówce do stężenia.
Ugotowane warzywa i jajka ugotowane na twardo, pokrój w drobną kostkę i włóż do większej miski. Dodaj kwaśną śmietanę, wystudzony majonez domowy, musztardę, sól i pieprz. Wszystko dokładniej wymieszaj i zostaw na noc w lodówce.
Karp panierowany
Na 1 porcję będziesz potrzebować
- 100 g karpia lub innej ryby,
- sól, pieprz,
- proteinowy omlet KetoMix o smaku szczypiorkowo-cebulowym,
- oliwę z oliwek
Sposób przygotowania
Filet z ryby umyj i oczyść. Posól i popieprz a następnie panieruj w mieszance do KetoMix omletu KetoMix o smaku szczypiorkowo-cebulowym. Smaż na patelni z minimalną ilością oleju na kolor złoty. Podawaj razem z sałatką “ziemniaczaną” ozdobioną szczypiorkiem i plasterkiem cytryny.